‘For Granted (Fighting for our love)’, de poppy kant van Embracingfranki

Nieuwe lente, nieuwe geluiden? Als het van Embracingfranki afhangt, mag de lente dit jaar iets vroeger komen. The hardest working man in Ghent’s showbizz gebruikt de luwte van februari om alvast zijn nieuwe single ‘For granted (Fighting for our love)’, te droppen. Een song waarmee hij zichzelf ietwat heruitvindt.

Waar voorheen vooral het epitheton ‘crooner’ geassocieerd werd met Embracingfranki, trekt hij voor deze song resoluut de poppy kaart. “Popcrooning”, zegt hij zelf. “Met ‘For Granted (Fighting for our love’) wilde ik vooral mijn liefde voor all things pop in de verf zetten. Ik denk dat we daarin wel geslaagd zijn.”

‘For Granted’ is geen nieuwe song, maar een grondige herwerking van een song die Embracingfranki al in 2012 uitbracht. “Ik vond het hoog tijd om met een sterke single naar buiten te komen,” vertelt Embracingfranki. “Mijn laatste wapenfeit, ‘The Mystery Of Love’-EP verscheen in 2022, ook alweer een jaar geleden. Ik wilde verder op dat elan. Toen ik Klaas Tomme voorstelde om een herwerking te maken van ‘For Granted’ was hij meteen enthousiast. We hebben de song uitgekleed, opnieuw gearrangeerd en er een aanstekelijke poppy beat aan toegevoegd. Die kwam trouwens uit de koker van mijn drummer, Wouter Van Tornhout, die ook bij Mika speelt.

 

Vechten voor de liefde

“’For Granted’ vindt zoals veel van mijn songs inspiratie in de liefde. Wat doe je als je al jaren een relatie hebt, met hoogtes en laagtes, en je soms niet meer weet van welk hout pijlen maken? Leg je er het bijltje bij neer of ga je verder? ‘For Granted’ gaat precies daarover, met een positieve insteek. We zijn al zolang samen, maar ik neem deze relatie niet als vanzelfsprekend en wil er blijven voor vechten. Ja, ik put daarvoor ook uit mijn eigen leven. 2022 was geen al te vrolijk jaar. Een onmogelijke liefde, dierbare vrienden verliezen … na die diepe gevoelens van tristesse mocht er wel wat positiviteit komen.”

 

Een vleugje melancholie

“Verdriet zet zich vaak vast in je lijf. Bij mij had het een invloed op de kleur van mijn stem. Toen ik de opnames van ‘For Granted’ voor het eerst hoorde, merkte ik een zekere grain, een korrel die ik nog niet eerder gehoord had. Ook anderen merkten het op. Er zit ietwat meer melancholie in de zangpartijen. Daar ben ik wel blij om. Het zit een beetje in de sfeer van ‘Save your tears’, van The Weeknd, denk ik. En waar ik zeer opgetogen over ben, is de bijdrage van Nona De Keyser, die de backings doet. Wat een prachtige aanwinst!”

 

18/02: live in de Minard

“Een jaar geleden speelde ik met volle bezetting in de Gentse Minard, een zeer mooie zaal waar ik ondertussen kind aan huis ben. Het was een ongelooflijk mooie avond, met een heel enthousiast publiek. Ik heb toen gezegd dat ik er in 2023 terug zou staan, en kijk, het is zover. Op 18 februari spelen we er met de volledige band. Daar kijk ik enorm naar uit. We zullen er niet enkel de single spelen, maar duiken in mijn bredere repertoire. Helemaal vrij en zonder mondmaskers (lacht). Ik hoop dat dat concert een voorbode mag zijn van een fijn muzikaal jaar, want ik sta echt te popelen om opnieuw op een podium te staan.”

 

Elke maand een single

“Samen met Klaas Tomme ben ik ondertussen al aan het werk aan nieuwe muziek. En dat gaat erg vlot. Klaas kent mij ondertussen door en door, daagt me uit, en weet hoe hij het beste in mij naar boven kan halen. Het is de bedoeling om elke maand een single te releasen en die op het einde van het jaar te bundelen in één EP. En dat loopt wel lekker. De tweede single staat alvast gepland voor maart. Ook die zal het uit het leven gegrepen zijn. Ondertussen kwam er ook nieuws uit Zweden: Warner Music Sweden releaset binnenkort een remix van een van mijn songs. Ik ben echt benieuwd wat daar nog uit de bus komt.”

Interview met Embracingfranki door Sven De Potter

Embracingfranki’s nieuwe single ‘For Granted (Fighting for our love)’ is uit op EFRecords
**
Embracingfranki speelt op zaterdag 18 februari in de Minardschouwburg (Gent.)

All rights reserved ©EF Records 2023 | made with by mark-up.agency